sunnuntai 28. elokuuta 2016

Keskiviikkona vapaa pääsy Seilin museokirkkoon ja Saaristomeren tutkimuslaitokselle

Seilin perinteisen Avoimet ovet -päivän korvaa tänä kesänä Pro Seili-Själö ry:n kanssa yhteistyössä järjestetty avoin yleisötilaisuus keskiviikkona 31.8. Saaristomeren tutkimuslaitoksen päärakennus on silloin avoinna vierailijoille tutustumista varten klo 11 alkaen ja iltapäivällä laitoksella järjestetään paneelikeskustelu, jossa asiantuntijat keskustelevat saariston metsästyksestä sekä sen vaikutuksesta alueen punkkikantoihin. Paneelin puheenjohtajana toimii Ilppo Vuorinen. Tilaisuus on avoin yleisölle ja järjestetään tutkimuslaitoksen Isossa luentosalissa klo 13-15. Tilaisuuteen pääsee Nauvosta m/s Östernin klo 12:10 yhteydellä tai omalla veneellä.

Pro Seili -yhdistys myy tutkimuslaitoksen tiloissa kävijöille kahvia.

Seilin museokirkko on keskiviikkona 31.8. auki tavallista pitempään klo 10:00-16:30. Kirkkoon on silloin ilmainen sisäänpääsy ja kirkossa järjestetään opastuksia kävijöille klo 10:00, 11:30, 13:00, 15:00 ja 16:00.

Tervetuloa!








I stället av den traditionella öppna dörrars dagen, ordnas på Själö ett evenemang för allmänheten onsdagen 31.8. Skärgårdshavets forskningsintitutets huvudbyggnaden öppnar sina dörrer för allmänheten kl. 11 och man håller en paneldiskussion (på finska) om jakten i skärgården och hur det påverkar på fästingpopulationen kl. 13-15.

Pro Själö föreningen säljer kaffe i institutets huvudbyggnaden.

Själö museikyrkan är också öppen och har gratis inträde kl. 10:00-16:30. Man håller fria guidningar i kyrkan kl. 10:00, 11:30, 13:00, 15:00 och 16:00.

Välkommen!

perjantai 19. elokuuta 2016

Kesän viimeinen jumalanpalvelus

Elokuu on jo alkanut ja sen myötä on tullut myös aika tämän kesän viimeiselle jumalanpalvelukselle. 

Sunnuntaina 21.8 klo 13:00 alkaen vietetään museokirkossa jumalanpalvelusta, jonka aikana tarjotaan myös ehtoollinen. Jumalanpalveluksen aikaan on kirkkoon vapaa pääsy. Tilaisuus on suomenkielinen. 

Tervetuloa! 

Den sista gudstjänten på sommaren 


Söndagen 21.8 sommarens sista gudstjänten på finska ordnas klockan 13:00. Under gudstjänsten betalar man inte inträdesavgift. Man också ger nattvard.

Välkommen!

The last mass of summer

The next Sunday 21.8 mass will be held at the church starting at 1 pm. The mass is held in finnish, and during the mass communion wafer will be served. And while the mass is ongoing there is no admission fee to the church. 
Welcome!     

 

torstai 18. elokuuta 2016

Penkkijärjestys – kuinka kirkossa istuttiin

Aarreaitta.net pyysi tuossa taannoin Seilin museokirkon taidetta käsittelevää tekstiä, jonka innoittamana täällä päädyttiin myös selvittelemään hieman 1600- ja 1700-lukujen aikaista tapaa istuksia kirkossa. Seilin museokirkon alttarilla esittelyn voi käydä lukemassa tästä linkistä.

Ja sitten itse asiaan.

1600-luvun lopun aikoina kirkoissa alkoivat yleistyä niin sanotut penkkijärjestykset eli istumajärjestykset. Kovinta valuuttaa ne olivat 1600-luvun lopun ja 1700-luvun yhteiskunnassa, jolloin raastuvassa astikin puitiin kiistoja siitä, kenellä oli oikeus istua missäkin kirkon penkissä.

Näkymä alttarille, kuva Milla Airosalmi

Itse penkkijärjestys on uskonpuhdistuksen mukana tullut lisä, kun 1600-luvun lopun puhdasoppineisuuden ihanne pakotti kaikki seurakuntalaiset käymään säännöllisesti kirkossa, jossa kuri oli kova. Samoihin aikoihin käyttöön otettiin häpeäpenkit ja jalkapuut. Penkkijärjestyksellä oli myös käytännöllinen puolensa, sen avulla oli tarkoitus mahduttaa kaikki seurakuntalaiset kirkkoon istumaan, jottei kukaan joutuisi seisomaan mahdottomia aikoja ja jottei penkkejä jäisi tyhjilleen. Samalla protestanttinen kirkko sai mahdollisuuden alkaa periä uutta maksua niin sanottua penkkirahaa eli veroa siitä, että henkilöllä oli istumapaikka kirkossa. Maksua alettiin 1700-luvulle tultaessa periä vuosittain, joskin useimmiten tappiollisena, sillä maksut jouduttiin usein perimään maistraatin kautta rästeinä. Uskonpuhdistuksen mainingeissa nimittäin katolisista kirkoista tehtäessä protestanttisia seurakunnat menettivät runsaasti omaisuutta hallitsijoille.

Penkkijärjestys seurasi hyvin tiukasti ajalleen tyypillistä säätyjakoa, joten suurimmat päälinjaukset ovat oletettavasti olleet aina samoja riippumatta siitä onko kyseessä ollut ruotsinkielinen seurakunta tai suomenkielinen ja missä päin Suomen aluetta seurakunta on sijainnut. Jokaisessa seurakunnassa on kuitenkin ollut oikeus kirkolliskokouksen aikana suorittaa penkkijako oman papiston johdolla, eikä tuomiokapituli suuremmin puuttunut asiaan. Ellei sitten kirkkoisäntä jakanut itsekseen paikkoja, mikäli penkkijakojen välissä oli tapahtunut muutoksia, joiden vuoksi penkkejä oli kirkossa vapautunut jaettavaksi.

Pääasiat ovat olleet samoja niin 1600-luvun lopulla kuin pitkälti 1700-luvun aikana. Naiset ovat istuneet järjestään kirkon pohjoisella puolella, kun taas miehet ovat istuneet eteläisellä puoliskolla. Näin siksi, että tuona aikana kirkon eteläpuolta pidettiin arvokkaampana kuin pohjoispuolta. Sen jälkeen on jaettu penkkirivit säätyjen kesken. Käytännössä se tarkoitti sitä, että mitä lähempänä penkkirivi oli alttaria, sen korkeammalle säädylle siinä oli varattu paikkoja. Se mikä oli korkein sääty missäkin seurakunnassa, vaihteli runsaasti. Penkit, jotka jäivät tyhjiksi eli niin sanotut irtopaikat oli varattu löysälle väelle eli ihmisille, joiden sääty oli hyvin alhainen tai jotka olivat matkalaisia ja vain vierailivat kirkossa jumalanpalveluksen ajan. Arvovieraille oli kuitenkin säädetty paikat etummaisista penkkiriveistä, ja mikäli ne täyttyivät, loput siirtyivät sitten säädyllisesti huonommille penkeille. 

Näkymä saarnastuolista kirkkosaliin, kuva Milla Airosalmi

Periaatteessa penkkirivistöt ovat siis jakautuneet tähän malliin alttarista kohti kirkon takaosaa katsoen: kuningas ja kuningatar, aatelisto ja kuninkaan virkamiehet rouvineen, ylioppilaat, porvaristo ja käsityöläiset, lopulta talolliset talonpojat ja lopuksi löysä väki eli palvelijat, piiat, rengit, koulupojat, irtolaiset ja matkalaiset.
Kuorissa eli alttarin läheisyydessä olevien penkkirivien ensimmäiset penkit ovat olleet varattuja papeille, kuorolle ja muille kirkon työntekijöille, omassa arvojärjestyksessään.

Raivokkaimpia penkki- ja arvojärjestys -kiistoja esiintyi lähinnä ruotsinkielisessä seurakunnassa, koska ruotsinkielisissä oli enemmän porvaristoa ja aatelistoa 1600- ja 1700-luvun aikana. Suomenkielisissä seurakunnissa korkeinta säätyä edusti paikallinen virkamies, pikkuporvarit ja käsityöläiset. Naiset ovat omalla puolellaan myös istuneet säätyjärjestyksessä, usein samalla arvolla kuin aviomiehensä eli käsityöläis- ja porvarisrouvat ovat usein istuneet vierivieressä.    

Koska seurakunnat itse saivat hoitaa penkkijaon seurakuntalaistensa kesken, ei varmaa tietoa ole, miten Seilin museokirkossa sen käyttöaikana on istumajärjestys mennyt ihmisten kesken. Tai kuinka tiukasti sitä on valvottu, ottaen huomioon Seilin hospitaalin pääasiallisen väen spitaalisina, mielisairaina ja muina vaivaisina. Voidaan kuitenkin päätellä, että mahdollisesti on ainakin pyritty noudattamaan edes joitain pääpiirteitä, kuten sitä, että miehet ovat istuneet kirkon eteläisellä puolella. Siitä syystä että eteläisellä seinustalla on seinässä hattunaulakoiksi tulkittavia ulokkeita. Mahdollisesti myös kirkon penkit on vain ulkoisesti jaettu säätyjen kesken, ovelliset paremmat penkit korkeammille säädyille ja sitten karumman näköiset penkit palvelusväelle ja vaivaisille.

Ulkomailla kuitenkin näinkin ankara penkkijärjestys oli tuntematon asia, joten penkkijärjestyksen poistuminen käytöstä oli vain ajan kysymys. 


Lähde: Turun tuomiokirkko vv.1700-1827 s.267-302