lauantai 13. heinäkuuta 2013

Karl Isac Nordlund

Perjantaina tuli kysymys Karl Isac Nordlundin haudasta, joka selvästi on erilainen kuin muut potilaspuolen haudat Seilin kirkon hautausmaalla.

Karl Isac Nordlund syntyi Rauman Lapissa 21.12.1814, ja opiskeli Helsingissä. Hänet vihittiin papiksi Turun hiippakunnassa vuonna 1838, ja toimi vt. kappalaisena Alastarossa, jonka jälkeen pitäjänapulaisena Marttilassa. Nordlund kärsi mielenraskaudesta, minkä vuoksi hänet otettiin Seilin mielisairaalaan. Tänä päivänä hän ehkä olisi saanut diagnoosin masennus.

Nordlund on yksi useammasta suomalaisesta, joka on suomentanut virren Enkeli taivaan. Hänen sanotaan olevan ainut suomentajista, joka olisi seurannut tarkasti Lutherin virren alkuperäistekstiä.

Nordlund kuoli Seilissä vuonna vuonna 1853. Se, että Nordlundin haudan risti poikkeaa muiden potilaiden risteistä, kertoo varmastikin varsinkin siitä, että hän oli yhteiskunnassa suhteellisen paljon korkea-arvoisempi kuin suurin osa muista Seilin potilaista. Lisäksi on ollut joku läheinen tai ehkä hänen palvelemansa seurakunta, jolla on ollut sekä varaa että halua muistaa Nordlundia rautaristillä, vaikka hän joutuikin mielisairaalaan.

Lähteet:
Helsingin yliopiston ylioppilasmartikkelit: http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=14997
Helsingin hiippakunta: Enkeli taivaan virren tie Suomeen: http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/piispa/helsingin_hiippakunnan_piispat/eero_huovinen/puheenvuoroja/?x20117=913049


Lisa Svanfeldt-Winter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti