keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Seiliin perustetaan kruunun hospitaali

Seili sijaitsee noin 30 kilometriä Turusta, Nauvossa, Paraisten kaupungissa. Saarella on ollut vakituista asutusta ainakin 1500-luvun alusta. Vuonna 1619 kuningas Kustaa II Aadolf määräsi, että Turussa sijaistevan Pyhän Yrjön hospitaalin spitaalipotilaat tulisi siirtää sopivalle saarelle, lähelle Turkua, hyvien laivayhteyksien varrelle. Tärkeää oli myös, että saarella olisi hiekkaharju, mihin voitiin perustaa hautausmaa. Kun sopiva saari löydettäisiin, sinne perustettaisiin kruunun hospitaali. Seili täytti kaikki yllä mainitut kriteerit, ja niin Saarelle paria vuotta myöhemmin siirrettiin Turun spitaalipotilaat.

Kun spitaalipotilaat siirrettiin Seiliin, myös Pyhän Yrjän hospitaalin kappeli siirrettiin heidän mukanaan. Kappeli pystytettiin samaan kohtaan, missä nykyään on Seilin museokirkko. Kaikki muu Pyhän Yrjön hospitaalin rakennukset ja kalusto poltettiin tartuntavaaran pelossa.

Turussa toimi samaan aikaan myös Pyhän Hengen huone, jossa hoidettiin vaivaisia; köyhiä, raajarikkoja, mielisairaita ym.. Pyhän Hengen huone toimi läheisessä yhteistyössä Pyhän Yrjön hospitaalin kanssa, ja kun spitaaliset siirrettiin Seiliin, tehtiin samoin myös Pyhän Hengen huoneen hoidokeille. Seilissä toimi siis alusta alkaen sekä spitaalihospitaali että vaivaishuone, mistä myöhemmin tuli mielisairaala.

Sairaiden saari kasvoi maan kohoamisen myötä yhteen Seilin pääsaaren kanssa.
Spitaaliset, eli lepraa sairastavat, asuivat saaren itäpäässä, ”Sairaiden saarella”. Saaren erotti Seilin pääsaaresta kapea salmi. Maannousun myötä pääsaari on kasvanut yhteen Sairaiden saaren kanssa, ja nykyään pohjoisosa tunnetaan nimellä Kirkkoniemi. Mielisairaat, hospitaalien henkilökunta ja Seilin muut asukkaat asuivat pääsaarella.

Lepratartunnat vähenivät 1700-luvulla, ja 1755 määrättiin, ettei uusia spitaalisia Seiliin otettaisi.Viimeinen lepraa sairastava kuoli vuonna 1785. Sen jälkeen Seilillä toimi ainoastaan mielisairaala, jonka toiminta jatkui aina vuoteen 1962 saakka.

Lähde: Turunen, Sakari, Achté, Kalle, "Seilin hospitaali 1619 - 1962", Käytännön lääkäri 1:1976.

Kopio Kustaa II Aadolfin määräyksestä perustaa Seiliin hospitaali.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti