keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kellotapuli

Kirkon kellotapuli seisoo parinkymmenen metrin päässä kirkolta. Vanhassa kappelissa, joka tuotiin 1624 Turusta Seiliin, kellotapuli oli kirkon länsisiiven ulkopuolella, spitaalisten sisäänkäynnin vieressä. Kerrotaan, että kirkolle oli hankala saada palkatuksi kellonsoittajaa tapulin sijainnin vuoksi, tartunnan pelossa. Tästä syystä tapulit rakennettiin kauemmas kirkolta kun uusi, nykyinen, kirkko rakennettiin vuonna 1733.

Alkuperäistä tapulia on korjattu ja uusittu vuosien saatossa useampaan otteeseen. Edellisen kerran tapuli rakennettiin kokonaan uusiksi vanhan mallin mukaan vuonna 1960.

Kirkonkellot ovat saaren vanhinta kalustoa, sillä ne ovat 1600-luvulta, ja niitä pidettiin jo vanhan kappelin tapulissa. Ison vihan aikana hospitaalin taloudenhoitaja, eli johtaja, lähti monien muiden tapaan Ruotsiin pakoon miehitystä, ja vei samalla kirkonkellotkin turvaan. Miehityksen päätyttyä taloudenhoitaja palasi Seiliin kelloineen. Pienempi kello on valmistettu vuonna 1660 ja isompi vuonna 1695. Valaja oli turkulainen Ambrosius Ternandt.

Ettehän Seilissä vieraillessanne soita kirkonkelloja. Missä ei hälytyslaitteita ja sireenejä ole, kirkonkellot toimivat yleisenä hälytyksenä vaarasta, esimerkiksi tulipalosta. Väärän hälytyksen tahallinen aiheuttaminenhan on laissa kielletty, ja sen lisäksi museoväki toivoo ettei vanhoja kelloja kulutettaisi.

Historianopiskelijan P.S.
Häpeärangaistuksien ja kirkkokurin voimassaolon aikaan voitiin turhaan ja humalassa kirkonkelloja soittanut tuomita jalkapuihin.


Lähde:
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200091

Lisa Svanfeldt-Winter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti