torstai 25. heinäkuuta 2013

Saarnastuolin kuka kukin on

Saarnastuolin on maalannut silloin 19-vuotias Carl Johan von Holthusen. Hän on myös maalannut saarnastuolin vieressä olevan taulun, jossa enkeli tuo sairaalle naiselle ehtoollisen. von Holthusen on kirjoittanut nimensä latinaksi saarnastuolin kaiteeseen, mutta teksti on maalattu yli. Kaiteen alareunaan on kirjoitettu ”predikstolen A˚_1734”. von Holthusen maalasi siis saarnastuolin vuotta kirkon valmistumisen jälkeen. Sigrid Nikulan mukaan hospitaalin johtaja Jöns Castin olisi tarjonnut yösijan ja ruoan niiden 15 päivän ajan, kun von Holthusen maalasi saarnastolia.

Saarnastuoliin on maalattu yhdeksän henkilöä, muun muassa evankelistat. Attribuuteista voi päätellä, että he ovat vasemmalta katsottuna Matteus (siivellinen ihminen), Markus (leijona), Luukas (härkä) ja Johannes (kotka). Heidät on kuvattu nimenomaan evankelistoina, eikä apostoleina. Luukaksen ja Markuksen välissä on Jeesus (valtionomena). Johanneksen vieressä on apostoli Simon, jonka tunnistaa sahasta.


Matteus, Markus, Jeesus, Luukas ja Johannes.

Saarnastuolin toiseksi alimmainen henkilö voisi olla arkkienkeli Mikael, jonka attribuutteihin kuuluu vaaka. Mikael taisteli muiden enkelten kanssa lohikäärmettä vastaan, mikä voisi selittää miksi hänellä olisi myös miekka. Myös Paavalin attribuutteihin kuuluu miekka, muttei vaaka.

Ketä ovat sitten kaksi viimeistä henkilöä? Oikeimmalla ei näytä olevan attribuuttia lainkaan, ellei tämän vasemmassa kädessä ole ollut jotakin, jota ei enää näe.
Simonin oikealla puolella olevalla on Sigrid Nikulan tulkinnan mukaan käärö. Kääröt yleensä symboloivat apostolia, mutta mikä hänellä on oikeassa kädessä? Yksi tulkinta on, että hänellä on kädessä mittanauha ja jokin rakennusväline. Siinä tapauksessa kyseessä voi olla Tuomas, jonka attribuutti tosin on suorakulmio. Hän oli esimerkiksi rakentajien ja maanmittarien suojelija, eli mittanauha ja jokin muu rakennusväline voisi tulla kyseeseen Holthusenin muutenkin melko vapaissa tulkinnoissa.
Simon, Tuomas?, Mikael ? ja kuka?
Lähteet:
Sigrid Nikula, "Åbolands prosteri I", Suomen kirkot (Helsinki 1973), s. 180 – 181.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_helgonattribut
http://www.ne.se.ezproxy.vasa.abo.fi/lang/matteus/252670
http://www.ne.se.ezproxy.vasa.abo.fi/lang/johannes/216436
http://www.ne.se.ezproxy.vasa.abo.fi/lang/petrus/282764
http://www.ne.se.ezproxy.vasa.abo.fi/lang/simon/305749
http://www.formonline.se/kyrkor/Ravenna/ApNov/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A4marekapellet
http://www.ne.se.ezproxy.vasa.abo.fi/lang/de-tolv/152758

Lisa Svanfeldt-Winter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti