keskiviikko 14. elokuuta 2013

Laitoksen ja kirkon laiturit

Tiistaina keskustelimme pienen ryhmän kanssa mitä laitureita sairaalan aikaan käytettiin. Laitoksen vanhin kartta, ja sekin kopio, on vuodelta 1811. Siihen on merkattu nykyiset Posti- tai Yhteysaluslaituri, Asemalaituri ja Kirkkolaituri. Seilihän valittiin sairaalasaareksi osittain sillä perusteella, että saaressa oli hyvät luonnonsatamat. Mitä ilmeisimmin ainakin Kirkko- tai Kruunulahdeksi kutsuttu lahti nykyisen Kirkkoniemen länsipuolella ja Itälahti Kirkkoniemen itäpuolella ovat jo silloin sopineet hyvin tähän takoitukseen. Postilaituri taas on lähinnä Nauvoa.
Postilaituri.
Yhteysalukset Östern (touko-elokuussa) ja Falkö (syys-toukokuussa) sekä vesibussit käyttävät Postilaituria. Myös tutkimuslaitoksen isommat veneet kiinnitetään Postilaituriin. Muut veneillijät saavat vain erityisluvalla käyttää Postilaituria.


Asemalaituri on Saaristomeren tutkimuslaitoksen käytössä, eikä siihen saa yksityiset veneet kiinnittäytyä. Tutkimuslaitos tekee ison osan, esimerkiksi näytteidenotot, työstään vesillä, ja tarvitsevat siksi laituria.

Asemalaituri.

Kirkkolaituri.

Kirkkolaituri on Kirkkoniemellä sijaitseva vierasvenelaituri. Kirkkolaiturin vieressä on Pro Seili -yhdistyksen kesäkahvila. Laiturin omistaa Museovirasto.Lisa Svanfeldt-Winter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti