perjantai 9. elokuuta 2013

Maljakko

Jo kaksi viikkoa sitten tuli kirkolla kysymys, mistä sakastissa seisova Kupittaan saven maljakko on tullut. Pahoittelen vastauksen viivästymistä, ja sitä, etten siihen vieläkään ole saanut kunnon vastausta. Tässä alla jonkin verran tietoja maljakosta, joskin tuskin kovinkaan paljon uutta tietoa kysyjille, jotka tiesivät kyseisestä aiheesta jo paljon.

Maljakon pohjaan kirjoitetusta nimimerkeistä päätellen, sen on tosiaan suunnitellut Laura Zink, ja lopullisen maalauksen toteuttanut nimimerkki RL. Maljakko on luultavasti suunniteltu ja valmistettu 1950-luvulla, jolloin Zink suunnitteli useita astioita Kupittaan Savelle juuri nais- ja kukka-aiheilla. Maljakon puolimatta, murrettu valkoinen lasite myös viittaisi siihen, että se on valmistettu vuoden 1953 jälkeen. Yhtiö ajautui konkurssiin vuonna 1969, mikä jonkin verran rajaa valmistusajankohtaa.

Kuinka sopivasi maljakon koristeiden aiheena onkin myös kirkko! Maljakkoa ei ole tuotu kirkkoon sinä aikana, kun sen hoito on kuulunut Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen Kirkkoprojektiin, sillä se löytyy sitä vanhemmista inventaarioluetteloista. Kirkon ent. amanuenssi Anne Wileniuksen mukaan se on tullut kirkolle lahjotuksena. Tutkimuslaitoksen johtajan arvion mukaan maljakko on tuotu kirkolle jo sairaalan toiminnan aikana, eli ennen vuotta 1962. 

Kuten kaikki muu arvokas pienirtaimisto, maljakko on saanut siirtomääräyksen. Aiemminhan kirkosta on viety muiden museoiden hoiviin esimerkiksi Sylvi Kekkosen lahjoittama alttarivaate, kultainen ehtoollismalja ja silkkinen messukasukka.

Lähteet:
ABOA, Turun maakuntamuseo, vuosikirja 53 – 54/ 1989 – 1990 (Helsinki 1993).


Lisa Svanfeldt-Winter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti